Over Blijheid en Dankbaarheid

Over Blijheid en Dankbaarheid.

Wat emoties ons te vertellen hebben...... (deel 4 van 4)

Blij zijn, gelukkig zijn. Hoe belangrijk is dit in je leven. Hoe sta je stil bij deze zegeningen? Merk hoe dankbaarheid je geluk verdiept.

In de vorige Annek’dotes heb ik geschreven over bang, bedroefd en boos. Deze Annek’dote gaat over blij en dankbaar.

Maar ja…. Het zat afgelopen week even niet mee. Dus zo blij was ik niet. Laat staan dankbaar.
Ik had net 140 pagina’s van mijn practitionersmap gecorrigeerd. Ik maakte daarbij dankbaar gebruik van de hulp van mijn vriendin die na kritisch doorlezen, taalsuggesties gaf en punten en komma’s op de juiste plek had gezet. Alle reden om dankbaar te zijn.
Toen ik echter de volgende dag het document wilde openen, kreeg ik een foutmelding. Na zoeken en checken, toch maar weer opnieuw begonnen om het eerdere bestand (gelukkig sla ik het per dag op) weer te corrigeren. Tussendoor gecheckt, geen probleem leek het op te leveren en toch…. Ook dit bestand bleek corrupt. Ik goed chagrijnig dus.
Hulptroepen ingeschakeld en ja die boden effectief hulp zowel in het oplossen van het probleem, als een klankbord om mijn hart te kunnen luchten. Ook weer reden om dankbaar te zijn.
Tijd om te leren wat fout gegaan was. Ook dat had nogal wat voeten in aarde. Ik enerzijds bewust van dat dit belangrijk is, anderzijds hield het me af van andere belangrijke dingen. Het chagrijn won weer!
Bestanden veiliggesteld op een harde schijf, ook dat ging niet vanzelf. Je snapt het. Chagrijn. En ik had nog wel beloofd dat deze Annek’dote zou gaan over blij zijn en dankbaarheid.
En ja er zijn veel ergere dingen: een vriendin heeft haar pols gebroken (moet ik niet aan denken, er valt nog veel te schrijven) en dan heb ik het nog niet eens over het nieuws.

“There is always something to be thankful for.”


Energy flows where attention goes.
Dus tijd om de aandacht ergens anders op te richten en….. tijd om mijn zegeningen te tellen. Want als ik even uitzoom is er zoveel om blij mee te zijn en dankbaar voor te zijn.
Een interessant gezegde trouwens: “Tel je zegeningen.” Je kunt beter zeggen “Beleef je zegeningen.” En dat is precies wat ik mezelf nu gun met behulp van de dankbaarheidsoefening geïnspireerd op de ontdekking van Charles Stroebel.

Door dankbaar te zijn beïnvloed ik mijn state positief. Dankbaarheid zorgt voor endorfine, lichaamseigen morfine oftewel het gelukshormoon.
Dit is ontdekt door Charles Stroebel, een Amerikaanse onderzoeker. Hij zat in zijn auto en reed in de bergen, in de winter, in Colorado. Aan de ene kant was daar de bergwand en aan de andere kant het ravijn. Hij kwam in een slip en voelde dat hij diep inademde en zijn adem vasthield. Hij kreeg de auto weer onder controle en voelde dat hij uitademende met een glimlach, een dankbaar gevoel en de gedachte: “O, gelukkig het is goed afgelopen.”
Daarna voelde hij zich zo ontspannen dat hij zich de wetenschappelijke vraag stelde: “Is dit alleen bij mij het geval of kan dit ook bij anderen zo gaan?” Het werd onderzocht en het bleek dat we dit gevoel zelf kunnen maken. Het duurt ongeveer 15 seconden om dit te doen.
De glimlach in deze oefening is essentieel: bij een glimlach ontspannen de spieren van het voorhoofd en met een glad voorhoofd kun je niet meer piekeren. Probeer maar eens te fronsen en tegelijk te lachen. Zo kun je jezelf een endorfineshot geven als je wilt.

Voordat ik de zegeningen ga beleven, sta ik stil bij de zegeningen die er zijn.
Ik realiseer me dat alhoewel het afgelopen week fout ging met dat document, ik dankbaar ben voor hoe ik tot nu toe vlot kon werken met mijn documenten, dat ik blij ben dat ik alles goed opsla met back ups en dat ik hier weer van geleerd heb. Dankbaar ook voor de hulp van mensen om me heen.
Ik krijg nu weer oog voor hoe mooi de Hortensia’s bloeien. Ik ga mijn trainees komende weken weer life zien en ineens besef ik dat de onrust langzaam wegebt in mijn lijf.
Ik ga er lekker voor zitten om mijn zegeningen te beleven.
En als je wilt kun je dit ook doen. In onderstaande geluidsopname begeleid ik het proces. 

Je bent welkom.

De volgende keer een uitgebreid artikel over “Opkomen voor jezelf in emotionele complexe situatie. 

28 juni 2020

Scroll naar boven