Hoe maak je een keuze voor een NLP-opleiding?

(PDF van dit artikel kun je hier  downloaden.)

“Ik wil een opleiding in NLP gaan volgen, maar waar???”

Je wilt je zelf ontwikkelen en hebt van diverse mensen gehoord dat NLP-opleidingen daar op een heel mooie manier aan bijdragen. (neuro linguistisch programming) En in mijn jarenlange ervaring als NLP-trainer en trainee kan ik dat beamen.

Er zijn heel veel verschillende instituten die NLP-opleidingen aanbieden. Zij verschillen in het aantal opleidingsdagen en programma en ook de prijs kan aardig uiteenlopen. 

Dus hoe maak je nu een keuze?
En:
Hoe belangrijk en relevant is het STAP-budget hierin?

Allereerst is het belangrijk dat je je goed voelt bij je keuze.

Je kunt voor jezelf een lijstje maken waar de opleiding, de trainer en/of het instituut moet voldoen.
Het volgende kan helpen bij je oriëntatie. Ik geef je tegelijkertijd duidelijkheid over mijzelf en Tjoys NLP-training & coaching.

De trainer
Is het opleidingsinstituut duidelijk over wie de trainer is? Wat is de achtergrond van de trainer? Hoeveel ervaring? Opgeleid door?  Wat is diens trainingsachtergrond?
Wordt de training gegeven door een trainer of meer?

“Anneke Durlinger. Sinds 1995 NLP-trainer.  Fellow Member Trainer IA-NLP; Mastertrainer IN/ICI.
Kenmerkend: bezield, hartverwarmend, speels, kundig en verbindend.

Uitgebreide trainingsachtergrond, opgeleid door verschillend aantal (internationale) trainers op gebied van NLP. Uitgebreide ervaring in het trainen in NLP (waaronder 25 jaar bij het IEP), vaak ook met een duo-trainer.

Auteur van het ‘Handboek voor trainers’ en co-auteur van ‘Voorbij je eigen wijze’ (over metaprogramma’s/gedragspatronen).”

Naast de trainer is/zijn er een of twee begeleiders.

De opleiding zelf
Hoeveel dagen? De opleidingen tot practitioner lopen uiteen van 6 tot zeker 20 dagen.
Welke programma-onderdelen (het curriculum van de training)?

“Zowel de practitioners als de mastersopleiding omvatten 20 dagen, 140 lesuren. Life-on-site. Do-how en know-how.”

 Werkwijze bij de opleiding
Uitleg, demonstratie, oefenen en feedback. Of mist een van deze elementen?
Wat staat centraal? Werken aan je persoonlijke issues, het vaardig worden in NLP of beide?

“Je professionele en persoonlijk ontwikkeling gaan hand in hand.
Met behulp van uitleg, demonstratie en oefenen en feedback. Plus oefenbijeenkomsten.

Ik bied een doordacht en goed ontwikkeld, up-to-date programma, voorzien van uitgebreide syllabus waar theorie en praktijk in zijn opgenomen.”

 

Is de opleiding gecertificeerd?
Vind je het belangrijk dat een trainer of instituut (internationaal) gecertificeerd is? In Nederland geeft de NVNLP daar richtlijnen voor: 130 contacturen, is 18 dagen met een looptijd van minimaal vijf maanden.
Tegelijkertijd kan een instituut ook aangesloten zijn bij een andere (internationale) associatie, die weer andere richtlijnen heeft.
Sommige van deze internationale instituten zijn gelieerd aan een specifieke trainer; andere zijn onafhankelijk.
Leidt de opleiding op tot een certificaat voor jou als practitioner. Dit is (in ieder geval bij mij) een voorwaarde om de vervolgopleiding de masterpractitionersopleiding NLP te kunnen volgen.

“Aangesloten bij de IA-NLP (onafhankelijke associatie) met duidelijk curriculum voor de opleiding en hoge kwaliteitseisen voor de trainer. Dit geldt voor de practitioners- als ook de masterpractitionersopleiding en de trainerstraining. De aangesloten trainer (en niet het instituut) moet ook minimaal 80% van de training verzorgen.

Je kunt kiezen voor een bewijs van deelname of certificaat. Voor dit laatste heb je dan succesvol meegedaan aan een testing van je vaardigheden. Het is tevens een voorwaarde om de masterpractitionersopleiding te kunnen volgen.

Aangesloten bij de NVNLP.”

Groepsgrootte
Sommige instituten hanteren een maximum groepsgrootte van 12 deelnemers, anderen van 20, 30 deelnemers of meer. Wat heeft jouw voorkeur?

“Gehanteerde groepsgrootte: Minimaal 6 en maximaal 12 personen.”

Investering.
Natuurlijk is de prijs ook belangrijk.
Een prijs kan aantrekkelijk lijken, totdat je de prijs per dag berekent.
Zo kunnen kosten lopen van € 165,–, € 190,– tot € 220,– tot € 500,– euro (exclusief BTW) per dag.
Soms zijn verblijfskosten (thee, koffie, lunch, locatie) apart vermeld. Wanneer je alle kosten bij elkaar optelt en deelt door het aantal opleidingsdagen kun je de prijzen goed vergelijken.
De meeste scholingsinstituten zijn CRKBO gecertificeerd en daardoor vrijgesteld van BTW
Hoe is dan de prijs – kwaliteit verhouding.

“Zowel voor de practitioners- als de mastersopleiding geldt: Investering: € 3250,– voor 20 dagen, inclusief koffie, thee en lunch. Dit is € 162,50 per dag. CRKBO gecertificeerd en dus vrijgesteld van BTW.

Deze prijs is een bewuste keuze om zo de NLP-opleiding toegankelijk te maken/houden ook voor mensen die de opleiding zelf moeten betalen. Tegelijkertijd wordt geen concessie gedaan aan de kwaliteit.”

Stapbudget
Geldt het stapbudget voor het betreffende opleidingsinstituut. Zoals het ernaar uitziet geldt dit niet meer vanaf 2024. Tot die tijd: Hoeveel kans maak je daarop? Gaat de training dan nog wel door, als er teveel deelnemers geen stap-budget krijgen.
Is het stapbudget de doorslaggevende factor? Hoe belangrijk/relevant is in aanmerking komen voor het stapbudget vergeleken met andere factoren.

“Niet op aangesloten. Ook zonder STAP budget ben je per dag goedkoper uit vergeleken met veel andere (zo niet alle) NLP-opleiders.”

Life-on-site training of online?
Veel trainingsinstituten in Nederland trainen life-on-site. Er worden echter ook NLP-opleidingen online aangeboden tegen dezelfde hoge prijs (bijvoorbeeld € 500,– per dag exclusief BTW).
De vraag is wat de online-training betekent voor het groepsproces en het trainen en opdoen van de vaardigheden.

 “Net als dat je zwemmen leert in water, leer je NLP in een life-on-site training.
Kenmerkend is ook het werken in de ruimte. Het gecreëerde overzicht voedt naast de verkregen inzichten, juist het beleven van de verandering.”

Testimonials
Worden ervaringen gedeeld van eerdere deelnemers?Soms lees je ook ‘verkozen tot beste opleider van Nederland’. Misschien handig om te weten dat dit georganiseerd wordt vanuit een site waar opleiders zich tegen kosten bij kunnen aansluiten en dus slechts een beperkte groep van opleiders kent.

“Ervaringen van deelnemers zijn na te lezen op de site: www.annekedurlinger.com

Intake
“Om samen te kunnen afstemmen of de opleiding/trainer bij je past en ook is wat je zoekt, is een persoonlijke intake altijd mogelijk.

Voor een persoonlijk gesprek ben je van harte welkom.”

Nieuwe Trainingslokatie: Het Molenaarshuys te Batenburg

Dit voorjaar (2021) vond ik een nieuwe trainingslokatie:

Het Molenaarshuys te Batenburg, gelegen aan de Maas. www.molenaarshuys.nl

     

Gastvrouw Paula Gillen en gastheer Willem-Alexander Scholten 
dragen onder andere zorg voor lekkere lunches en
dragen bij aan de gezellige sfeer.

Een heerlijk open landschap, goed voor een mooie wandeling in de lunchpauze.

De lokatie wordt door deelnemers met gemiddeld een  negen beoordeeld (net als de trainingen, die ik geef trouwens 😉)

 

 

 

Binnen is het ook aangenaam toeven.

 

 

En genoeg ruimte voor het ruimtelijk werken!

     

Alleen Live on Site trainingen

Knowledge is only rumour until it’s in the muscle.

Geen online-training, maar Live on Site training.

In NLP-trainingen staat niet het praten over verandering centraal maar het beleven van de verandering. Om ruimte aan dit proces te geven wordt ook feitelijk in de ruimte gewerkt, waarbij een plek wordt ingeruimd voor hoe je het wilt (doen) en hoe je het niet wilt (doen). Dit geeft overzicht over de huidige en de gewenste state. Er wordt ruimte gegeven aan het creëren en ervaren van de gewenste state, waarbij ontdekt wordt hoe gevoel, denken, gedrag en overtuigingen daarmee samenhangen. Zo kunnen gedachten in het lichaam tot leven worden gebracht. Hiermee ontstaat een soepele samenwerking tussen lichaam en geest. Een doelgerichte intake en ook de vele interventiemethodieken zijn gebaat met ruimte. Ruimte geeft vrijheid en daarin kun je je onbewuste beter tot haar recht laten komen.
Als vanwege de lockdown trainingsdagen niet door kunnen gaan, wordt de training gewoon verlengd en gebruik ik zoommeetingen om verbinding te houden.

Hoe kan je juist in deze tijd het beste uit jezelf halen en anderen daarin faciliteren?
Heb je interesse? Zie de informatie op mijn website of vraag de brochure aan. (info@annekedurlinger.com). Natuurlijk kun je ook je vragen stellen in een telefoongesprek/zoommeeting of persoonlijk gesprek.  Mail of bel me 06 51516208.
Ik heet je graag welkom.

 

Toekomstige trainingen

Iedereen de ruimte, dus beperking aantal deelnemers.
In de NLP-trainingen staat vooral het doen en ervaren centraal. Vandaar ook dat dit face-to-face trainingen zijn.
In verband met het belang van gezond afstand nemen, wordt het maximum aantal deelnemers voor de trainingen beperkt tot 12 personen.

Scroll naar boven