Angst een slechte raadgever? Helemaal niet!

Wat emoties ons te vertellen hebben.... (deel 1 van 4)

Er wordt wel gezegd dat angst een slechte raadgever is.
Een instinctieve reactie kan zijn te vluchten, te verstijven of te vechten. Je kunt bij de pakken neerzitten en je een slachtoffer voelen.

 Viktor Frankl (psychiater en overlevende van de Holocaust) zei echter:

If you can’t change the situation, Change yourself.
Viktor Frankl

Maar hoe doe je dat dan? Een manier is te gaan zitten, te verbinden met jezelf  en te luisteren….
Want ook al wil je misschien een lastige emotie zo veel mogelijk uit de weg gaan, het nadeel  daarvan is dan dat je de onderliggende boodschap mist.
Zo’n lastige emotie als bang zijn, geeft aan dat niet wordt voldaan aan iets wat je belangrijk vindt.
Dus stel nu dat je gaat zitten, stil wordt, je bange gevoel gewaar wordt en je luistert naar het antwoord op de vraag “Wat wil dit bange gevoel voor mij bereiken of vermijden?” Of “Waar ben ik bang voor?”
De aandacht kan gericht zijn op wat je wilt vermijden bijvoorbeeld: “Ik wil voorkomen ziek te worden.” “Ik wil niet dat mijn kinderen achterlopen op school.” “Ik wil vermijden dat mijn ouders vereenzamen.” Deze antwoorden geven je vooral duidelijkheid over wat je niet wilt en voeden juist het angstige gevoel.

Vanuit de essentie “Het brein heeft een doel nodig” is het handig te ontdekken wat je jezelf of de ander gunt. De belangrijke vervolgvraag is daarom: “Dat is belangrijk want……..?”. of de vraag: “Wat wil je in plaats daarvan?”
Dan zijn de antwoorden bijvoorbeeld: “Ik wil gezond blijven.” “Ik wil dat mijn kinderen blijven leren.” “Ik wil verbonden blijven met mijn ouders.”
Het verbinden met en voelen van de waarde ‘gezond’, ‘leren’ of ‘verbondenheid’ of wat het dan ook voor jou mag zijn, kan dan in de plaats komen van je angstgevoel.

De volgende vraag die je jezelf dan kunt stellen is: “Hoe kan ik dit realiseren……?” Geef jezelf en vooral ook je slimme onbewuste tijd om met antwoorden te komen.
Het is een eerste stap om constructief met de uitdaging van deze tijd om te gaan.

Hieronder vind je een audio-opname waarin ik je door de stappen van dit proces begeleid. Je bent welkom.

Deze audio opname is alleen bestemd voor mensen die weliswaar last van angst hebben, maar wiens leven niet wordt gedomineerd door angst. In die gevallen raad ik een therapeut aan.

De volgende Annek’dote gaat over gevoelens van boosheid en wat daarmee te doen.
13 mei 2020

Scroll naar top