Bewust insluiten wat je onbewust uitsluit....

Waar dit over gaat?  Je leest het in deze Annek’dote.
PDF van deze Annek’dote downloaden? Dat kan hier 

Je innerlijke voorstellingen worden beïnvloed door de woorden die je gebruikt. Wat sluit je uit? Wat sluit je in?

Toen ik mijn ‘Handboek voor trainers, stappen ter verrijking.’ schreef, heb ik resoluut het woord vakmensschap gebruikt. Dit leverde me aardig wat discussie op met de redactrice en de uitgever. “Het woord vakmensschap bestaat niet.” was hun pleidooi.
Hoe meer tegenwicht er kwam, hoe resoluter ik werd.
Andere argumenten waren dat het me rapport (goed contact) met mijn lezeressen of eerder met mijn lezers zou doen verliezen. Het laatste argument dat in de strijd geworpen werd was: “Het woord vakmensschap staat niet in het woordenboek!” Toen wist ik dat de strijd gestreden was. Want: “Haha, hoe denk je dat woorden überhaupt in een woordenboek terecht komen?”
Tegelijkertijd was ik me bewust van het belang van deze discussie. Bij vakmanschap denk je niet automatisch aan een vrouw, net zo min als bij vakvrouw niet automatisch een man in je gedachten komt.
Onbewust sluit je daarmee de een of de ander uit.
En dan valt op dat in taal vaak onbewust de vrouw wordt uitgesloten:

  • vakman
  • eenmanszaak
  • mankracht
  • kom op jongens


En het is zo gewoon geworden dat veel vrouwen (waaronder ik) lange tijd hieraan al meedoen of meededen. Om van de mannen niet te spreken.
NLP gaat over eenieders wereldmodel, beeld van de werkelijkheid. En dat beeld wordt gevormd door je gedachten, je voorstellingen die weer beïnvloed worden door de woorden die je gebruikt. Dit alles heeft natuurlijk ook effect op je gevoel en kan op onbewust niveau ook tot bepaalde conclusies/overtuigingen leiden.
Wil je net als ik uitgaan van insluiting en verbinding, dan snap je mijn pleidooi om bewust in te sluiten wat je onbewust uitsluit en mogelijk juist niet wilt uitsluiten.
Dat is de reden dat ik in mijn opleidingsmappen veelvuldig ‘zij’ en ‘haar’ gebruik. Tegenwicht bieden om uiteindelijk evenwicht te bereiken. Weinig mensen kijken ervan op als een contract in mannelijke termen wordt verwoord, meer mensen kijken ervan op als dit alleen in vrouwelijke termen wordt verwoord.

Robin Williams zei ooit: “No matter what people tell you, words and ideas can change the world.”
Een hoopvol citaat.
En hard nodig. Woorden en ideeën kunnen immers ook de status quo van de wereld handhaven.
Dit geldt niet alleen voor de woorden die de vrouw uitsluiten.

Je kunt de titel van deze Annek’dote ook omdraaien: “Bewust uitsluiten wat je onbewust insluit.” Het belang hiervan is bij de toeslagenaffaire wel duidelijk geworden. Een belangrijke kwaliteit die ieder meer recht doet/kan doen is daarom het zorgvuldig stilstaan en reflecteren op wat je onbewust insluit en nagaan wat de onredelijkheid-/onrechtvaardigheid daarvan is of kan zijn.
Het vraagt om aandacht voor je binnenwereld, bewust worden van het verband tussen woorden en je gedachten en de gevoelens die ermee gepaard gaan.
Het mooie van NLP vind ik nog steeds dat je je hier meer en meer bewust van kunt worden en zijn en daarmee zorgvuldiger je woorden kunt kiezen.

Scroll naar top