Leren is buiten je comfortzone stappen? Een idée fixe, oftewel een waanidee dat hardnekkig beleefd wordt.

Leren is buiten je comfortzone stappen?
Een idée fixe, oftewel een waanidee dat hardnekkig beleefd wordt!

Hoezo? Je leest het in deze Annek’dote
PDF van deze Annek’dote downloaden? Dat kan  hier  

 Ik hoor het al jaren. Leren is buiten je comfortzone stappen!
En ik reageer dan met volle overtuiging: Leren kan heel makkelijk binnen je comfortzone. Juist binnen je comfortzone kun je je leren op een hoger plan brengen.

En eigenlijk ben je al bekend met deze manier van leren. Kijk maar eens naar baby’s peuters en kleuters. Stel je voor dat zij (onbewust) zouden uitgaan van “leren is buiten je comfortzone stappen”. Het vallen en opstaan wordt dan ineens veel krampachtiger. Kinderen leren vooral op onbewust niveau en dat doen ze over het algemeen heel ontspannen.

De NLP-vooronderstelling: ‘Het onbewuste is zeker zo belangrijk als het bewuste denken’ is bij het leren (door volwassenen) heel relevant.
Het onbewuste floreert bij ontspanning: relaxed en rustig afwachtend wat er aan wijsheid, inzichten naar boven kan komen in relatie tot een belangrijk thema.

Buiten je comfortzone stappen, zorgt er eerder voor dat je zaken spannend vindt, je lijf gespannen aanvoelt, mogelijk ook onrustig wordt.
Nu stel ik je voor om rechtop te gaan zitten, je schouders vast te zetten, spierspanning in je armen te brengen, je rug aan te spannen en je ademhaling hoog en weinig ruimte te geven.

Voelt niet echt comfortabel toch? Je kunt wel zeggen dat je nu voorbij je comfortzone bent.
Okay, hou dit vast en ga nu vanuit deze state denken over een probleem en hoe dit op te lossen.
Wordt gewaar, waar je aandacht zit…..; hoe het denken gaat…..

Nu laat je dit los, schudt even met je lijf, je hoofd.

Juist binnen je comfortzone kun je leren op een hoger plan brengen.

 

Ontspan je zelf, neem de ruimte om tot diep in je buik adem te halen en zeg op een rustige manier in jezelf:
Ik ben benieuwd hoe ik dit ga op lossen….
Geef je zelf de tijd en neem serieus wat er naar boven komt.

En terwijl je erop kunt vertrouwen dat je onbewuste door blijft gaan met het zoeken naar een oplossing en dat op een gegeven moment zelf in je aandacht zal brengen, kun je vanuit dezelfde ontspanning verder lezen

Binnen de comfortzone en toch leren!

Toen ik in september vorig jaar een training gaf en het bovenstaande “Leren kun je heel makkelijk binnen je comfortzone” introduceerde, zag ik bij iemand een zucht van verlichting.
Later vertelde ze mij: “Ik zag er zo tegenop om naar deze training te komen, ik heb het zo druk. En ja ik ging er ook vanuit dat het hard werken zou zijn. Ik had er nooit bij stilgestaan dat leren binnen de comfortzone ook mogelijk is.  Alleen al dat je dit zei gaf al veel ontspanning. Precies wat ik nodig had en daarbij heb ik ook nog eens veel geleerd.”

Als trainer doe ik om deze reden veel aan statemanagement met name in de directe start van vrijwel elke trainingsdag.
Een oefening die ontspanning geeft, een oefening die mensen bewust maakt van het mooie wat ze al bereikt hebben of wat ze zichzelf gunnen en wat daarin voor hen belangrijk is.
Of ik laat ze in de toekomst stappen en vanuit gevoelde tevredenheid terugkijken op wat ze (imaginair) bereikt hebben.

Een goed begin is het halve werk!

Vind dan niemand het spannend? Natuurlijk wel. En ik ben er redelijk op gebrand om die spanning te doorbreken. Humor en speelsheid zijn daarbij voor mij geliefde instrumenten.

Een elleboogstoot als breakstate!

Ik herinner me een situatie van heel lang geleden op een school waar ik les gaf. De leerlingen waren bezig een toets te maken. Ik liep zo langs de tafeltjes en voor ik het wist tikte ik tegen de elleboog van een leerling, die aan het schrijven was. Tegelijkertijd zei ik op een lieve toon: “Netjes schrijven hè” en keek onderwijl naar de uithaal op zijn papier.
Deze leerling ontplofte zo wat. En ja, het mooie was dat hij wel alle spanning kwijt was.

Later leerde ik binnen NLP dat dit een heel functionele breakstate was. Ik had, meer op onbewust niveau, de spanning bij de leerling geobserveerd en vervolgens doorbroken.

En alhoewel hij me de elleboogstoot niet in dank afnam. Dat gold wel voor de voldoende die hij voor de toets gescoord had.

Een elleboogstoot is overigens niet de enige en/of meest geschikte methode om een breakstate te doen.

Lastig of interessant?

In de practitionersopleiding, die ik geef, hoor ik regelmatig het woord ‘lastig’ voorbij komen. Nu kun je je wel voorstellen dat het woord ‘lastig’ niet precies heel prettig voelt.
Zoals Virginia Satir al zei: “Not the problem is the problem, but the coping with the problem.”
Met het woord lastig maak je het jezelf moelijker in het dealen met het probleem/de uitdaging of het doel.
Dus mijn suggestie is om het woord lastig te vervangen door interessant.

Het is interessant wat er dan gebeurt!

Zo leuk om dan te zien als een van de practitioners zichzelf het woord ‘lastig’ hoort gebruiken, in de lach schiet en dan vervolgens zegt: “oh nee, haha… interessant”. Deze veranderde state geeft meer garantie op succes bij het aangaan van het thema.

Natuurlijk is enige nuancering hier op haar plaats. Want de vraag: “Wat vind je er precies lastig aan?” is een zinvolle vraag om bij de essentie van het pijnpunt te komen. In dat geval ben je ook op de essentie van het probleem gericht.

Het gaat dus met name om situaties waarin de term ‘lastig’ niet zozeer te pas, maar te onpas wordt gebruikt en daarmee tot een extra probleem wordt: the coping with the problem!
Door het probleem als ‘interessant’ te benaderen voorkom je dit.

Kortom: juist in je comfortzone kun je nieuwe dingen leren en je wereldmodel verrijken.

Veel leerplezier gewenst.

 

Ik werk als NLP-trainer en geef als zodanig de basistraining NLPNLP-practitionersopleiding, de master-practitionersopleiding, de NLP-trainerstraining en de NLP teamfacilitatorsopleiding.
Dit doe ik al meer dan 25 jaren met voortdurend enthousiasme waarbij bevlogenheid en ambachtelijkheid hand in hand gaan.
Meer weten over de NLP-opleidingen, zie www.annekedurlinger.com
Vraag de brochures aan of kom langs…
De koffie of thee wordt vers gezet.
Welkom.

Scroll naar boven