De laatste loodjes of de finishing touch

De laatste loodjes? Of De finishing touch?

Hoe je het van binnen weergeeft, bepaalt wat het je doet.
De taal is je representant van wat je ervaart.

Als mensen vragen: “Hoe gaat het met je?” had ik de neiging te zeggen: “Ik heb het druk.”
Maar ja, als je, net als ik, de neiging hebt je woorden te ‘leven’, dan voel je wat het woord ‘druk’ doet. Het woord ‘druk’ is natuurlijk ook een woord wat met gevoel (fysiek) te maken heeft.
Bij het woord ‘druk’ heb ik een driedimensioneel plaatje van ongeveer 50 centimeter groot wat zo 10 centimeter rechts boven mijn hoofd hangt. Het ziet er vol uit, ongeordend ook en op een of andere manier drukt het ook mijn lijf naar beneden, waardoor het ook nog zwaar voelt.
Niet lekker dus!

Dus als mensen me vragen: “Hoe gaat het me je?” dan is nu, en gelukkig al een tijdje, een van mijn antwoorden: “Ik heb veel werk.”
Dit is een meer onzijdige uitspraak, wat neutraal en het bevat geen kinesthetisch (gevoel) zintuigwoord.
Ik merkte dat hier ook een plaatje bij hoort. In mijn innerlijke weergave ligt op een meter afstand een stapeltje werk, keurig op een rij rondom mij, ter grootte van een A4.
Okay dat voelt al lekkerder.

(Het grappige is dat in de fysieke werkelijkheid om mij heen het werk helemaal niet zo netjes geordend is. Maar ja, dit is mijn innerlijke weergave van de werkelijkheid, dus ik hou het zo.)

“Ik heb veel werk.”
Ik voeg er aan toe: “En, ik doe alles vanuit rust.”
Nou moet ik eerlijk zeggen dat dat niet altijd klopt. En toch helpt deze zin me enorm. Zodra ik het zeg, hardop of in mezelf, merk ik dat mijn schouders ontspannen, dat ik dieper ademhaal en dat er ruimte ontstaat in mijn romp.

Dus: “Ik heb veel werk en ik doe alles vanuit rust.” Dat hou ik er in.

Ik heb in de afgelopen tijd veel gewerkt aan de nieuwe syllabus voor mijn practitionersopleiding, die op 23 september start. Daarnaast de marketing, het ontwerp van de mappen en het regelen van het drukwerk enzovoorts.

Tja zou je kunnen zeggen: “De laatste loodjes! Ja die wegen zwaar!”
Loodjes!
Ook zo’n woord waarbij ik niet direct een licht gevoel krijg. Denk aan “lood in de schoenen”, “loodzwaar”, “uit het lood geslagen zijn” of nog erger “het loodje leggen”.
De betekenis van de laatste loodjes leggen is ergens de laatste hand aan leggen.
Dat klinkt al beter.

Echter van “finishing touch” word ik echt blij.
“Ik ben bezig met de “finishing touch…..”
Mijn aandacht gaat naar mijn handen en het werk waar ik mee bezig ben, de woorden die ik schrijf, de tekeningen die ik maak om de tekst te verhelderen.

“Ik heb veel werk, ik doe alles vanuit rust en ben nu bezig met de finishing touch.”
Daar ga ik voor!

En als ik even niets te doen heb verheug ik me op het ontmoeten van de mensen in mijn eerste eigen practitionersopleiding.

11 september 2020

 


“Ik doe alles vanuit rust.”

Zo goed als ik op dit moment kan.

Scroll naar boven